Hulpgroep Gezinshereniging

 
Dit forum wordt binnenkort gestopt.

In een eerste fase zullen geen nieuwe leden zich kunnen registreren maar zal ik verder antwoorden aan bestaande leden.

In een tweede fase wordt het forum volledig gestopt.

Je kan met al je vragen terecht bij de volgende organisaties:

Kruispunt-MI

Andere organisatiesHulpgroep Gezinshereniging Forum IndexPortalFAQMemberlistUsergroupsSearchRegisterLog in to check your private messagesLog in

wettelijke samenwoonst

 
Post new topic   Reply to topic    Hulpgroep Gezinshereniging Forum Index -> Voorstelling -> Nieuwe leden
Previous topic :: Next topic  
Author Message
Toon van Mierlo


Offline

Joined: 08 Oct 2016
Posts: 4
Localisation: Borgerhout

PostPosted: Wed 12 Oct 2016 - 09:47    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Dag allemaal!


Ik ken mijn Indonesische vriendin inmiddels bijna twee jaar. We zijn over en weer al regelmatig samen geweest en hebben besloten om in België te gaan wonen. Ik heb de Nederlandse nationaliteit, maar woon en werk al zo'n 6 jaar in België. Ik ben 50 jaar en zij is 44, met een zoon van 14. Ik ben Chef kok en heb een goed inkomen, dus financieel is het geen probleem.


Trouwen willen we liever (voorlopig) niet, dus wordt het wettelijke samenwoonst.
In december gaan we samen naar de gemeente om de eerste stappen te zetten. Zij heeft een visum dat geldig is tot 2020, met een maximale duur van 90 dagen.


Zij heeft een goede baan in Jakarta en wil deze natuurlijk niet opzeggen voordat alles definitief is.


Is het mogelijk om een relatie te formaliseren terwijl zij nog daar woont? Wat is de beste manier om dit aan te pakken? 
Geboorte certificaten, bewijzen van ongehuwde status, diploma's en dergelijke zijn allemaal al geregeld.


Iedereen met ervaringen en goede adviezen is meer dan welkom om te reageren.


Alvast bedankt!


Back to top
Publicité


PostPosted: Wed 12 Oct 2016 - 09:47    Post subject: Publicité

PublicitéSupprimer les publicités ?
Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Wed 12 Oct 2016 - 10:45    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Hallo en welkom op het forum.

Je kan de stappen zetten naar een wettelijke samenwoning in België.

Dit verloopt in 3 fasen:
1. je vriendin moet een visum type C om wettelijk samen te wonen met een Unieburger aanvragen
2. je legt samen een verklaring van wettelijke samenwoning af bij de gemeente
3. zodra de gemeente de wettelijke samenwoning geregistreerd heeft, vraagt je vriendin een verblijfsvergunning aan bij DVZ

Aangezien je in Indonesië niet wettelijk kan samenwonen, kan je dit niet ginder al doen en dan hier laten registreren.

Er zijn 2 knelpunten:
- DVZ kan een onderzoek naar schijnrelatie uitvoeren of aan het parket vragen
- zelfs indien DVZ het visum voor wettelijke samenwoning goedkeurt, kan de gemeente (nog) een onderzoek naar schijnrelatie instellen wat de hele boel meteen 5 maanden uitstelt en 1 jaar bijkomend uitstel indien de gemeente weigert de samenwoning te registreren en je naar de rechtbank moet.

Na registratie van de wettelijke samenwoning door de gemeente, wanneer je vriendin een verblijfsvergunning heeft aangevraagd, kan het tot 6 maanden duren eer DVZ de aanvraag goedkeurt.

Gedurende al die tijd (eventueel onderzoek, eventueel beroep bij de rechtbank en behandelingstermijn van de verblijfsvergunning) kan het moeilijk zijn voor je vriendin om naar haar land terug te keren en daarna weer naar België te komen.

In de meeste gevallen krijgt men een visum C van 3 maanden met single entry. En daar ben je snel over.

Slechts wanneer zij een visum van 6 maanden of 1 jaar en met multiple entry zou krijgen (moet ze wel zo aanvragen), kan ze makkelijk heen en terug naar Indonesië reizen.

Hier vind je de volledige informatie: http://www.kruispuntmi.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatre…


Back to top
Toon van Mierlo


Offline

Joined: 08 Oct 2016
Posts: 4
Localisation: Borgerhout

PostPosted: Wed 12 Oct 2016 - 23:14    Post subject: Samenwoonst Reply with quote

Dank je Jungle!


Op zich allemaal goed nieuws. aangezien zij al een visum C heeft met multiple entry, geldig tot 2-2020 en met een totale verblijfsduur van 90 dagen.


Ik maak me verder geen zorgen over het vermoeden van een schijnrelatie, maar je kunt natuurlijk nooit weten.


Wat me wel enigszins zorgen baart, is het vereiste  dat je daadwerkelijk op het zelfde adres moet wonen. Dat is natuurlijk gedurende haar verblijf hier ( 10 dagen dit keer) wel het geval, maar daarna vertrekt ze weer naar Indonesië om te werken. 


Is het raadzaam om eerst in te schrijven in het vreemdelingenregister? Of wellicht het huurcontract aan te passen teneinde meer bewijsmiddelen te hebben? Of via een notaris onze relatie te laten formaliseren?


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 13 Oct 2016 - 00:43    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Euh ja, wettelijke samenwoning vereist inderdaad dat je samenwoont :-) Huwelijk ook trouwens.

Dit gezegd zijnde mag men natuurlijk reizen, zelfs voor meerdere maanden. Ik weet niet meer precies hoe lang je uit België mag wegblijven alvorens je weer een nieuwe verblijfsvergunning moet aanvragen maar het vereist om te beginnen dat de administratie heeft vastgesteld dat je niet meer op het opgegeven adres bereikbaar bent. Met andere woorden: geen gevolg geven aan meerdere convocaties om te worden verhoord door de politie in het kader van eender welk dossier of geen gevolg geven aan uitnodigingen van de gemeente voor een formaliteit zoals het hernieuwen van een identiteitskaart.

Bij herhaalde vruchteloze pogingen om de persoon te contacteren kan de gemeente die persoon ambtshalve uitschrijven.

Zolang jullie echter een koppel blijven en zij kan terugkomen om gevolg te geven aan uitnodigingen van het gerecht of de gemeente, is het onmogelijk voor de Belgische administratie om te weten of zij echt in België bij je verblijft of niet en hoe lang ze eigenlijk weg geweest is.

Borgerhout hangt af van Antwerpen en daar doet de gemeente meestal wél een onderzoek naar schijnhuwelijk wanneer je vraagt om een wettelijke samenwoning te registreren.

Je kan proberen dit te vermijden door meteen een dossier van bewijzen van relatie mee te brengen: bewijs van kennismaking, van jullie reizen om mekaar te ontmoeten (reisbiljetten, hotelfacturen, stempels in paspoorten, haar visum...).

Daarnaast lever je ook bewijzen van hoe vaak en op welke manier jullie contact houden wanneer jullie niet samen zijn: telefoonfacturen, historiek of hele gesprekken via internet (email, facebook, whatsapp...).

Ook interessant is van jullie beiden universitair diploma indien beschikbaar en bewijs van jullie huidige job, vooral van haar job: indien zij kan bewijzen dat zij een goede baan heeft met een inkomen dat naar Indonesische maatstaven comfortabel is, toont zij aan dat zij niet hoeft te migreren om haar situatie en eventueel die van haar familie te verbeteren.

Indien de gemeente toch een onderzoek naar schijnrelatie aan het parket vraagt, is het aangeraden dat zij zolang België niet verlaat om gevolg te kunnen geven aan een uitnodiging om verhoord te worden. En dat kan 5 maanden duren, langer indien de gemeente weigert de wettelijke samenwoning te registreren en je in beroep moet gaan.

Indien je in het buitenland huwt is dit wel anders: dan kan zij gezinshereniging bij de gemeente vragen op basis van de buitenlandse huwelijksakte (de huwelijksakte moet dus niet eerst in België geregistreerd worden). En daar beslist alleen DVZ over, ongeacht of het huwelijk door de gemeente geregistreerd is. DVZ beschikt over maximum 6 maanden om te beslissen.

Daarnaast kan je dan het huwelijk laten registreren bij de gemeente. En zelfs indien de gemeente weigert het huwelijk te registreren kan DVZ toch beslissen om de verblijfsvergunning toe te kennen.

Mensen die hier aankomen met een visum voor gezinshereniging op basis van huwelijk krijgen echter meteen een F-kaart. Ook als het huwelijk niet in België geregistreerd is.

Ik haal het gewoon even aan omdat dit een impact kan hebben op hoe jullie haar reis naar België programmeren, rekening houdend met het feit dat zij nog werkt en waarschijnlijk een vooropzeg moet presteren en of ze haar dochter mee naar België wil kunnen nemen.

In geval van huwelijk zou ze immers meteen 2 visa voor gezinshereniging kunnen vragen, eentje voor haar en eentje voor haar dochter.


Back to top
Toon van Mierlo


Offline

Joined: 08 Oct 2016
Posts: 4
Localisation: Borgerhout

PostPosted: Thu 13 Oct 2016 - 10:31    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Een heel gedoe dus.We kunnen alle papieren overleggen, (werk, salaris, opleiding etc) maar het echte knelpunt is natuurlijk het feit dat zij steeds maar kort hier is.
Is het dan toch raadzamer om te trouwen? En waar? België, Nederland of Indonesië?


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 13 Oct 2016 - 12:45    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Ik kan dat voor jullie niet beslissen want de keuze hangt af van wat jullie belangrijk vinden: dochter mee naar België of niet, hoe lang je vriendin in België kan blijven eenmaal jullie een procedure starten enz...

Misschien is het best dat je eens contact neemt met het Adviescentrum migratie: daar kan je ook terecht voor gezinshereniging en krijg je gratis en betrouwbaar juridisch advies. Dat is misschien handiger dan hier op het forum.

Er zijn een paar punten waarover je zal moeten beslissen:
- aangezien zij een visum van lange duur en multiple entry heeft en blijkbaar niet voor langere periodes in België wil verblijven, is het dan echt nodig om een wettelijke samenwoning aan te gaan of hebben jullie genoeg aan die 90 dagen per 180 dagen verblijf?

- wil je huwen in het buitenland (NL of Indonesië) en dan een visum voor gezinshereniging aanvragen zodat zij rustig in haar eigen land de beslissing kan afwachten en meteen bij aankomst (1-2 weken) een F-kaart krijgt?

Daarnaast weet ik niet hoe huwelijk met een derdelander in NL verloopt:
  • kan daar een onderzoek naar schijnhuwelijk plaatsvinden?
  • mag zij in NL huwen indien ze daar met een gewoon Schengenvisum aankomt of moet zij een visum voor huwelijk in NL hebben?

- wil je wettelijke samenwoning of huwelijk in België met de reële mogelijkheid dat zij dan minstens 6 maanden in België moet blijven of tenminste heel snel kan terugkomen indien jullie worden uitgenodigd voor een verhoor? Met daarnaast het risico dat de gemeente een onderzoek naar schijnhuwelijk of -relatie aan het parket vraag (duur 5 maanden) en dat je in geval van weigering nog eens 1 jaar moet bijtellen voor een beroep bij de rechtbank van eerste aanleg?

- wil ze dat haar dochter mee naar België komt en dan liefst samen naar België vertrekken?

Wat jullie beslissen is dus heel erg afhankelijk van wat jullie doelstellingen zijn, niet alleen voor haar verblijf en eventueel dat van haar dochter maar ook voor de tijd die zij bereid is om even in België zolang een onderzoek gaande is.

In de meeste gevallen blijft het bij 1 interview bij de politie maar het is niet onmogelijk dat er een 2de interview komt indien de Procureur bijkomende vragen heeft.

Dan moet je natuurlijk vrij snel weer naar België kunnen reizen en niet 6 maanden wachten want dan stuurt de politie het dossier weer naar het parket met de melding dat betrokkene niet bereikbaar en dus niet in België is.

Je kan ook eens bij je gemeente binnenspringen om informatie te vragen met de specifieke vraag hoe lang het duurt eer de gemeente een wettelijke samenwoning registreert en de partner een verblijfsvergunning kan vragen.

Indien ze meteen zeggen "6 maanden eer de wettelijke samenwoning geregistreerd is", weet je meteen dat ze simpelweg alle dossiers naar het parket sturen voor onderzoek naar schijnrelatie.

Het Adviescentrum migratie kan je daar ook op antwoorden: hoe groot het risico is dat Borgerhout een onderzoek naar schijnrelatie aan het parket vraagt.


Back to top
Toon van Mierlo


Offline

Joined: 08 Oct 2016
Posts: 4
Localisation: Borgerhout

PostPosted: Thu 13 Oct 2016 - 12:49    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Dat is heel helder. 
Heel erg bedankt voor alle adviezen.Wij gaan onze opties ns naast elkaar leggen en nemen dan een besluit.
Ik kom hier nog wel eens verhalen over onze avonturen in migratieland, wellicht hebben anderen er dan ook wat aan.


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 13 Oct 2016 - 15:30    Post subject: wettelijke samenwoonst Reply with quote

Ja, dat zou leuk zijn.

En wanneer je alle info die je gekregen hebt, verteerd hebt, kom gerust terug met bijkomende vragen.

Een goed voorbereid en weldoordacht dossier kan veel miserie voorkomen :-)

Hier vind je ook goede en betrouwbare informatie: http://www.kruispuntmi.be/thema/gezinshereniging/je-bent-familielid-van-een…


Back to top
Contenu Sponsorisé


PostPosted: Today at 20:43    Post subject: wettelijke samenwoonst

Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Hulpgroep Gezinshereniging Forum Index -> Voorstelling -> Nieuwe leden All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  

Index | Create forum | Free support forum | Free forums directory | Report a violation | Conditions générales d'utilisation
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group