Hulpgroep Gezinshereniging

 
Dit forum wordt binnenkort gestopt.

In een eerste fase zullen geen nieuwe leden zich kunnen registreren maar zal ik verder antwoorden aan bestaande leden.

In een tweede fase wordt het forum volledig gestopt.

Je kan met al je vragen terecht bij de volgende organisaties:

Kruispunt-MI

Andere organisatiesHulpgroep Gezinshereniging Forum IndexPortalFAQMemberlistUsergroupsSearchRegisterLog in to check your private messagesLog in

Wettelijke samenwoning en gezinshereniging
Goto page: 1, 2, 3, 4, 5  >
 
Post new topic   Reply to topic    Hulpgroep Gezinshereniging Forum Index -> UW VRAGEN -> Allerlei
Previous topic :: Next topic  
Author Message
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 12:58    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Hallo Jungle,

Ik zou graag willen samenwonen met mijn buitenlandse partner - we kennen elkaar sinds geruime tijd maar zijn pas officieel een koppel sinds november. We hebben elkaar 6 jaar geleden leren kennen, maar ik heb hier geen bewijs van - ik had nooit gedacht dat we een koppel zouden worden... Het enige dat we eventueel kunnen voorleggen, zijn stempels in zijn oude paspoort dat hij hier effectief is geweest en enkele foto's maar daar sta ik niet mee op - hij was hier toen op bezoek met zijn ex. Hoogstens kan ik ook nog wat oude smsjes terugvinden... Facebookvrienden zijn we pas geworden sinds november, toen we effectief zijn beginnen 'daten' (daarvoor was hij nog hier in september om een begrafenis bij te wonen). Is er een kans dat we met deze weinige bewijzen toch een dossier kunnen opmaken voor wettelijk samenwonen? Van de hele periode sinds november heb ik natuurlijk bewijzen genoeg, foto's en vliegtickets en communicatie via whatsapp elke dag. Verder heeft hij in zijn land een inkomen, hij heeft een hogere opleiding gehad, we kunnen die zaken wel aangeven als extra bewijs dat hij niet zomaar een visum probeert te krijgen.


Back to top
Publicité


PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 12:58    Post subject: Publicité

PublicitéSupprimer les publicités ?
Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 13:58    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Hallo en welkom op het forum.

Je moet zwart op wit kunnen bewijzen dat je mekaar al minstens 2 jaar kent (niet per se 2 jaar een relatie hebben). Zijn visa en foto's bewijzen niet dat jullie tijdens zijn verblijf in België hebben kennisgemaakt en zullen door DVZ niet als bewijs aanvaard worden.

SMS'jes kunnen wel als bewijs gebruikt worden maar da's toch wel vrij licht als bewijs, ik kan je niet garanderen dat DVZ dit zal aanvaarden.

Verder zijn er een paar dingen die je moet weten:
- indien je niet kan bewijzen dat jullie mekaar al minstens 2 jaar kennen, krijgt hij geen visum met het oog op wettelijke samenwoning in België
- de gemeente kan een onderzoek naar schijnrelatie aan het parket vragen en dan kan de registratie van de wettelijke samenwoning maanden achteruit stellen. Gedurende die periode mag hij niet werken. En indien de gemeente weigert de wettelijke samenwoning te registreren, verlies je nog eens 1 jaar om in beroep te gaan bij de rechtbank van eerste aanleg + nog 1 jaar indien je daarvoor nog eens in beroep bij het Hof van beroep moet gaan.
- indien de gemeente de wettelijke samenwoning wel registreert, kan hij een verblijfsvergunning vragen. DVZ zal weigeren indien je geen 2 jaar kan bewijzen maar bij weigering mag hij meteen een nieuwe aanvraag indienen. Zo kan hij 2-3 aanvragen na mekaar indienen tot jullie wel aan de voorwaarden voor gezinshereniging voldoen.

Is je vriend eigenlijk vrijgesteld van visumplicht?


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 14:08    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Hij is vrijgesteld van visumplicht, hij mag zich vrij in de Schengenzone bevinden telkens voor 90 dagen.

Wat zijn dan bewijzen die wel aanvaard zouden worden? We communiceren zowat uitsluitend via whatsapp. Getuigen en gemeenschappelijke vrienden genoeg, maarja... We zouden graag die aanvraag willen doen wanneer we 1 jaar samenzijn, dus in november. Het zou lastig zijn moesten we nog een jaar moeten wachten want we willen graag ons leven kunnen 'beginnen' natuurlijk. Nuja, als het zo is dan is het zo...


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 16:24    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Wat ik er ook nog wil bijvertellen: op dit moment is hij eigenlijk illegaal - toen hij in november aankwam, was het doel om voor zijn zus te zorgen die er volledig alleen voor staat (gehuwd met een Belg die plots is overleden, voor de rest had ze niet echt vrienden). Zij heeft hem toen 'ten laste' genomen en ze hebben een aanvraag ingediend voor een verlenging kort verblijf voor humanitaire redenen. Die vrouw aan het loket had hun verteld dat zolang zij geen antwoord kregen, hij mocht blijven. Hij is dus langer gebleven dan die Schengenvoorwaarden. Intussen werden wij een koppel en zijn wij dus meer tijd beginnen doorbrengen samen, waardoor we plannen hebben gemaakt voor de zomer (festivals enzo). Nu onlangs is hij gaan horen hoe het zat met die aanvraag, blijkbaar hadden ze het antwoord 1 week later al terug gestuurd maar naar een verkeerd adres! De persoon aan het loket zei hem dat hij gewoon naar huis moest gaan en over drie maanden opnieuw moet proberen. Maar intussen is hij dus al te lang gebleven buiten zijn wil om - we kunnen dit ook bewijzen aan de hand van het adres dat op de brief staat. op die brief staat ook geen datum dat hij naar huis moet ofzo, enkel "uw aanvraag wordt afgekeurd wegens niet dringend genoeg" of iets dergelijks. Hij was sowieso van plan om in september terug te keren voor drie maanden wegens 70ste verjaardag van zijn vader, ik zou dan ook meegaan om de familie te ontmoeten ed - maar we hebben schrik dat ze bij de douane lastig doen als ze zien bij het terugkeren dat hij langer is gebleven dan die 90 dagen en dat dit een probleem gaat geven wanneer hij terug België wilt binnenkomen (en wij wettelijk willen samenwonen).

Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 16:34    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Je mag het bewijzen met alle mogelijke middelen, dus ook sms. Maar als er niet veel zijn, is er wel een kans dat DVZ dit niet aanvaard (hoewel dit theoretisch wel zou moeten). Verder kan je het bewijzen met een historiek van e-mails, chats, whatsapp, Facebook berichten, telefoonfacturen...

Je moet ook bewijzen dat jullie minstens 3 reizen voor een totale duur van minstens 45 dagen hebben gedaan.

Omdat hij niet visumplichtig is, kan hij hier komen en de verklaring van wettelijke samenwoning samen met jou bij de gemeente afleggen.

Hij mag dan maximum 90 dagen per referentieperiode van 180 dagen in België verblijven.

Theoretisch kan hij uit het land worden gezet indien hij die duur overschrijdt. Hoewel meestal DVZ dat niet doet bij huwelijksaangifte of aangifte van wettelijke samenwoning, kan het wettelijk wél en wordt het soms toch uitgevoerd.

Het veiligste is dan dat hij hier telkens die 90 dagen niet overschrijdt. Indien jullie bij de rechtbank van eerste aanleg in beroep moeten gaan, wordt zijn verblijf wel beschermd.

Het is ook aangeraden om reeds bij de gemeente een kopie van zijn diploma's van hogere studies te voegen, alsook attesten van jobs die hij al heeft gedaan en zijn huidige werk. Een bewijs van zijn inkomen wordt ook best toegevoegd. Hiermee bewijs je de relatie niet maar kan hij bewijzen dat hij niet hoeft te migreren om zijn situatie en/of die van zijn familie te verbeteren.

En indien zijn diploma toegang geeft tot een knelpuntberoep, voeg je daar best ook het bewijs van toe aan het dossier. Dan zien ze dat hij een redelijke kans maakt op de Belgische arbeidsmarkt.

Een andere manier om een verblijfsvergunning in België te krijgen is een verblijfsvergunning als hooggeschoolde. Voor hooggeschoolden en knelpuntberoepen kan men een werk- en verblijfsvergunning bekomen. De toekomstige werkgever dient de aanvraag in en moet de reis naar België betalen. Daarom lukt dit meestal slechts voor hooggeschoolden. Maar dit is zeker een mogelijkheid die hij kan onderzoeken.


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 16:37    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Oei, ik lees nu het verhaal van dat ongewettigd verblijf. Dat is een reëel probleem.

Heeft de gemeente hem de kennisgeving van de beslissing laten tekenen voor ontvangst?


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 17:33    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Hij is binnen gegaan, heeft aangegeven dat hij info vroeg voor de aanvraag, heeft zijn paspoort moeten afgeven, toen hebben ze gezegd dat ze die brief hebben verstuurd in januari - hij gaf aan dat hij niks had gekregen en vroeg een kopie van de brief - de persoon aan het loket heeft dit dan uitgeprint. Toen zag hij dat het adres erop verkeerd was (verkeerde huisnummer) en hij heeft bewijs dat hij het correct had doorgegeven dus duidelijk een fout van hen. Hij vroeg wat hij nu moest doen en ze zei dat hij gewoon terug moest keren en over drie maanden opnieuw moet proberen. Hij heeft niets moeten tekenen.

Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 18:22    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Ok maar toen hij bij het einde van zijn 90 dagen geen positief antwoord kreeg dat zijn verblijf verlengd werd, had hij moeten terugkeren.

In welke stad of gemeente woon jij? Niet uit nieuwsgierigheid, maar misschien kan ik je zeggen wat het risico is van een schijnonderzoek.

En dus werkt je vriend eigenlijk al niet meer in zijn thuisland veronderstel ik?


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 18:30    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Het ding is dat ze bij de originele aanvraag hadden gezegd dat hij mocht blijven tot hij antwoord kreeg, ook al zou dat de 90 dagen overschrijden! Allez dat is wat ze dus aan zijn zus hebben gezegd, maar misschien begreep zij het verkeerd? Ik heb toen vanalles liggen opzoeken en ik vond het ook vreemd dat dit werd verteld. Als hij het had geweten was hij gewoon teruggekeerd, hij is nu super nerveus dat hij nu niet meer zal mogen reizen.

Wij wonen in Antwerpen, wel in verschillende districten...

Hij heeft nogal een goede verstandhouding met zijn baas, toen hij naar hier kwam om voor zijn zus te zorgen heeft die hem verteld dat hij zijn tijd mocht nemen. Intussen heeft hij opnieuw contact gehad met hem en hij kan gewoon zijn job terug oppikken als hij terugkeert, blijkbaar waren zijn vervangers niet zo goed als hem.


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 20:02    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Ik raad jullie aan om zo snel mogelijk advies te vragen bij een VZW of advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht.

In het Antwerpse kan je terecht bij:
Adviescentrum Migratie : http://db.caw.be/adviescentrum-migratie
Antwerps integratiecentrum: http://www.de8.be/actuele-werkingen/verblijf-en-rechtspositie/infopunt-migr…

Balie van advocaten, Vreemdelingenpermanentie: http://www.balieantwerpen.be/nl/pro-deo/vreemdelingenpermanentie

En 2 kantoren die heel goeie specialisten hebben voor vreemdelingenrecht:
http://www.progresslaw.net/
http://www.verstrepen-chabot.be/expertise/


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 20:12    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Dat adres in Berchem had ik ook al eens gevonden, kan hij daar alleen naartoe gaan of ben ik daar beter ook bij? Ik kan nl geen verlof meer nemen... Of kan ik gewoon mailen en zo alle informatie doorgeven?

Zou het echt nodig zijn om een advocaat onder de arm te nemen hiervoor?

Sorry voor de vele vragen maar we vinden hier gewoon nergens duidelijkheid over. We willen gewoon dat hij zonder verdere gevolgen kan terugkeren naar zijn land en dat we dan in de toekomst wettelijk kunnen samenwonen.  Confused


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 20:23    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

De VZW's geven in principe gratis advies. Bij een advocaat kan je op consultatie gaan, dat kost meestal 40-50 € voor een half uur.

Nu moeten jullie advies inwinnen om te beslissen wat de beste weg is. Pas daarna beslis je of je een advocaat onder de arm neemt.

De advocatenkantoren die ik je gegeven heb zijn ernstig. Die gaan niet pushen om hen als advocaat te nemen maar je gewoon objectief advies geven als dat je vraag is als klant.

Het is best om ter plaatse te gaan en hij kan dat alleen doen. Per telefoon of per e-mail is dit te ingewikkeld als zaak, dat raad ik je sterk af.

Indien het niet in Antwerpen was, zou ik misschien aanraden om nu al de wettelijke samenwoning in te dienen bij de gemeente. Maar Antwerpen (en nog een paar andere streken) doen systematisch onderzoek naar schijnrelatie en schijnhuwelijk en dan is het risico groter dat zij weigeren de wettelijke samenwoning te registreren. De bewijzen van relatie zijn een beetje licht en jullie wonen momenteel niet samen indien ik het goed begrepen heb.

Daarom stuur ik je ook naar die VZW's en advocaten in Antwerpen, die weten beter hoe jullie kansen liggen voor de wettelijke samenwoning bij de gemeente en hoe DVZ zal reageren op dat probleem van gebrekkige kennisgeving van de weigering van verlenging van verblijf en het feit dat hij nu technisch illegaal in België verblijft.

Het feit dat hij illegaal in België verblijft is geen beletsel om een wettelijke samenwoning in te dienen.

Maar met al jullie documenten naar een specialist gaan lijkt me gewoon beter om de verschillende mogelijkheden met kansen en risico te bespreken en een beslissing te kunnen nemen met voldoende informatie.


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 20:46    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

OK, bedankt! Ik had hem eerder al gezegd om naar dat centrum te gaan maar hij is enorm verlegen (zeker omdat hij de taal niet spreekt) maar nu zal hij wel moeten. Welke documenten dienen we mee te nemen? We wonen inderdaad niet samen, hij woont bij zijn zus.

Mij zou het niet storen dat er onderzoek gedaan wordt of onze relatie wel echt is, we hebben uiteindelijk niets te verbergen... We hebben eigenlijk toch genoeg bewijzen? We whatsappen elke dag dat hij niet bij mij is, we spenderen vier dagen per week met elkaar, we hebben bewijs van vele evenementen waar we samen naartoe zijn gegaan met facebook checkins en foto's, gemeenschappelijke vrienden, mijn familie die hem kent etc.


Back to top
Jungle
Administrateur

Offline

Joined: 25 Oct 2008
Posts: 2,546

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 22:45    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Kan hij geen Engels? Ik vermoed dat ze in die VZW's hem toch in het Engels kunnen helpen. Welke Vlaming spreekt er nu geen Engels?

En je kan natuurlijk altijd proberen een afspraak te nemen buiten je werkuren. Met een VZW zal dat misschien niet lukken, met een advocaat is dat geen probleem.

Er zijn 3 problemen met onderzoek naar schijnhuwelijk:

1. de gemeente en het parket zouden kunnen concluderen dat jullie mekaar 6 jaar kennen maar slechts vaag en dat er geen sprake was van een relatie vooraleer hij deze keer naar België kwam en trachtte hier langer te blijven. Indien de gemeente weigert de wettelijke samenwoning te registreren, ben je vertrokken voor 1 jaar rechtbank eerste aanleg.

2. indien de gemeente een onderzoek naar schijnhuwelijk aan het parket vraagt, kan dit maanden duren en is je vriend ondertussen technisch in illegaal verblijf. Er is dan een risico dat ze hem uit het land zetten. Da's dan aanhouding, in een gesloten centrum plaatsen en op het eerste vliegtuig naar huis zetten. Met misschien een inreisverbod van 1 of meer jaren. Leuk is anders.


Back to top
StageBeauty


Offline

Joined: 14 Jul 2016
Posts: 44

PostPosted: Thu 14 Jul 2016 - 23:11    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging Reply with quote

Oh, hij spreekt Engels hoor, maar bij de gemeente was het blijkbaar een klucht... gebrekkig Engels bij de ambtenaren. Maar hij gaat dus dinsdag aanstaande zelf naar het centrum, indien we daar niks opschieten dan maken we wel een afspraak bij een advocaat.

En OK, dat onderzoek naar schijnhuwelijk willen we dus vermijden! Maar bij zijn eerste aanvraag vroeg hij gewoon naar een kleine verlenging van die drie maanden, hoogstens iets voor een jaar, hij ging gewoon terugkeren naar zijn land (vandaar dat hij ook nog contact had met zjn werkgever). Hij deed toen geen aanvraag voor hier permanent te blijven. Zou het raar vinden moesten ze dat zien als teken dat hij 'al andere dingen' geprobeerd heeft.


Back to top
Contenu Sponsorisé


PostPosted: Today at 21:41    Post subject: Wettelijke samenwoning en gezinshereniging

Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Hulpgroep Gezinshereniging Forum Index -> UW VRAGEN -> Allerlei All times are GMT + 1 Hour
Goto page: 1, 2, 3, 4, 5  >
Page 1 of 5

 
Jump to:  

Index | Create forum | Free support forum | Free forums directory | Report a violation | Conditions générales d'utilisation
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group